Igazi „Black friday” az önkénteseknek

2019.11.23 12:44

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. november 22.-én tartotta meg, az immár hagyományos önkéntes tűzoltók számára megrendezett évi konferenciáját. A konferencia megnyitóján Nagy József tűzoltó ezredes, igazgató-helyettes köszöntötte a résztvevőket, majd megköszönte a június 27.-én megyénkben pusztított viharkárok felszámolásában nyújtott segítséget. A megnyitó után, Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő mutatta be a megyebeli önkéntes, önkormányzati tűzoltók, és mentőszervezetek munkáját. A szakmai beszámolót követően, Pokol Zsolt tűzoltó ezredes, ellenőrzési szolgálatvezető ismertette az ellenőrzések tapasztalatait, majd Schweglerné Erdős Tünde tűzoltó ezredes, gazdasági igazgató-helyettes adott tájékoztatást a pályázati elszámolásokhoz. A tájékoztatók, és beszámolók után az előadók a résztvevők által feltett kérdésekre válaszoltak, ezzel is a megjelent szervezetek képviselőinek munkáját segítve, munkájukhoz támogatást nyújtva.

A konferenciát követően került sor a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által közösen kiírt, Önkéntes Tűzoltó Egyesületek és Mentőszervezetek 2019 évi pályázatán elnyert eszközök átadására. Az átadásra a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szertárában került sor, a katasztrófavédelmi kirendeltségek, hivatásos tűzoltóparancsnokságok képviselőinek, és a sajtó jelenlétében.

Varga Béla tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte az átadási ceremónián megjelenteket, és megköszönte a megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek, önkormányzati tűzoltóságok, és önkéntes mentőszervezetek munkáját. Emlékeztette a megjelenteket a június 27.-én történt viharra, illetve arra, hogy a hivatásos egységek mellett, az önkéntesek is azonnal munkához láttak, nem csak azokon a településeken ahol károk keletkeztek (mint pl. Ajak, Dombrád, Demecser), hanem azonnal reagálva, önként mentek segítséget nyújtani. A vihart követő napon, az ország minden tájáról érkeztek önkéntes (és hivatásos) tűzoltók a vihart szenvedett településekre, de a helyi erők végig helyt álltak a károk felszámolásában. Ennek volt köszönhető, hogy viszonylag rövid időn belül sikerült az elsődleges károkat felszámolni. Megköszönte az önkéntesek közreműködését, tolmácsolva Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatójának köszönetét.

Ezt követően az egyesületek képviselői birtokba vehették azokat az eszközöket, melyek központi beszerzést követően kerültek átadásra, a 2019 évi támogatás terhére. Az Ajaki Tűzoltó Egyesület immáron 10 éve minden BM OKF-MTSZ pályázaton sikeresen nyer el támogatást, ahogy történt ez az idei évben is. A korábbi évekhez hasonlóan, a pályázat benyújtásának szakaszában felmértük, hogy milyen szakfelszerelések és védőeszközök beszerzésére van szükségünk, és annak megfelelően nyújtottunk be támogatási kérelmet.

A szakmai szempontokat figyelembe az idei évben 2 (OKF-es) pályázaton, összesen 1.150.436- ft összegre kértünk, és nyertünk el támogatást, kihasználva a pályázati kiírások által nyújtott lehetőségeket. Az önkéntes mentőszervezetek 2019 évi támogatására kiírt pályázat eredményeként, az Ajaki Tűzoltó Egyesület mint a Kisvárda Járási Mentőcsoport tagja 404.432- ft támogatásban részesült, mely összegben központi beszerzésből Honda ESZ-T30 zagyszivattyú került beszerzésre. Az önkéntes tűzoltó egyesületek 2019 évi támogatására kiírt pályázatból, az Ajaki Tűzoltó Egyesület összesen 746.004- ft támogatásban részesült. Központi beszerzésből, 210.000- ft irodai és informatikai eszköz, 207.645- ft értékben tűzoltó védőcsizma, 225.707- ft értékben Husqvarna T435 egykezes láncfűrész és Dräger PAC 6500 gázmérő, 102.652- ft értékben Tajfun kombinált sugárcső került átadásra.

A képgaléria a képre kattintva, új ablakban nyilik meg!